Contact opnemen met Coblin
Coblin hulp op afstand

Windows of Linux?

Veel factoren

De keuze tussen Microsoft Windows of Linux is afhankelijk van veel factoren. De primaire keuze is die tussen kosten, mogelijkheden en investeringen. Vervolgens is er ook altijd sprake van persoonlijke voorkeur. Wat zijn de voor- en nadelen van Windows en Linux? Hieronder vindt u meer informatie.

Windows of Linux?
Wat is Linux

Wat is Linux?

Linux is een besturingssysteem, ook wel OS genoemd. Linux is een concurrent van Microsoft Windows en van Mac OS/X (Apple iPad, iPhone, iMac). Dankzij het Open Source concept zijn de meeste Linux versies gratis op elke PC/laptop te gebruiken. Linux is in veel varianten beschikbaar. Coblin adviseert Linux Mint MATE.

Hoe werkt Linux?

Linux Mint MATE is redelijk vergelijkbaar met Windows. Via het startmenu, de taakbalk of snelkoppelingen op het bureaublad start u de toepassing die u wilt gebruiken. Het configuratiescherm is eenvoudig en duidelijk opgezet. Geavanceerde gebruikers zullen de mogelijkheden van de opdrachtprompt bijzonder waarderen; standaard gebruikers zijn doorgaans blij met de eenvoudige bediening.

Hoe werkt linux
Linux software

Software

De volledige versies van Microsoft Office werken alleen onder Windows. Online toepassingen, zoals het gratis Microsoft Office 365 online en de online versies van Unit4 en Exact werken prima onder Linux. Sommige lokaal geïnstalleerde toepassingen werken alleen onder Windows.Bij het overstappen naar Linux is het raadzaam om te kijken of specifieke software die u gebruikt ook onder Linux werkt. Interessante voorbeelden van pakketten die zowel onder Linux als Windows werken zijn: Gimp, Libre Office en Thunderbird.

Veiligheid

Geen enkel besturingssysteem is 100% veilig. Een bekend feit is dat computervirussen voor Linux een zeer zeldzaam verschijnsel zijn. Het zelfde geldt voor adware: toepassingen die zich (bijna) onmerkbaar op uw PC installeren. Denk aan zoekmachines in uw browser, reclameberichten die te pas en te onpas verschijnen, updates waarbij 'ineens' nieuwe toepassingen zijn geïnstalleerd... Met Linux hebt u geen last van dit soort problemen. Antivirus software voor Linux is dan ook niet nodig. Dat werkt een stuk prettiger!

Linux veiligheid
Linux vs Windows privacy

Privacy

Data is big business. Microsoft verzamelt zowel uw adresgegevens als uw acties op een PC. Veel zaken waarbij Microsoft gegevens verzamelt kunt u weliswaar uitschakelen, maar bij grote updates worden uw privacy instellingen vaak weer ongedaan gemaakt. Een goed voorbeeld is het online account waarmee Microsoft wil dat u zich aanmeldt. Linux is veel terughoudender als het gaat om het verzamelen van data, en is daarmee minder privacygevoelig.

Stabiliteit

Linux (Mint) is een veel stabieler besturingssysteem dan Microsoft Windows. De architectuur maakt het lastig om virussen en adware te installeren. Het installeren van extra toepassingen verloopt standaard via een gecontroleerde store, vergelijkbaar met Apple MacOS. Waar Windows-gebaseerde systemen na verloop van tijd vaak trager worden, blijft een systeem met Linux optimaal presteren. Het is niet voor niets dat de meeste servers gebruik maken van Linux.

Linux stabiliteit
Linux printer, Linux scanner

Randapparatuur

Zowel voor Windows 10 als voor Linux is het belangrijk om te controleren of bestaande of aan te schaffen randapparatuur compatible is met uw besturingssysteem. Voor Linux kunt u terecht op de websites van de betreffende fabrikant, of op de volgende websites: Sane (scanners), Ideasonboard (webcams) en printers (printers algemeen). Hewlett Packard heeft een speciale site voor het controleren van compatibiliteit van scanners en printers met Linux. Coblin helpt u graag met het bepalen of uw randapparatuur geschikt is voor Linux.

Support

De meeste fabrikanten en leveranciers van hardware en software zijn alleen bekend met Windows. Bij een niet werkende toepassing verwijzen leveranciers echter graag naar Microsoft, dat op zijn beurt geen gratis support biedt op Windows. De ondersteuning van fabrikanten van desktops en laptops bestaat doorgaans alleen uit het naar fabrieksinstellingen terugzetten van een PC, waarbij alle toepassingen en instellingen verloren gaan. Gelukkig zijn er voor Windows veel actieve forums. Ook voor Linux zijn er tal van forums; wie zoekt, vindt bijna altijd een goede oplossing voor eventuele problemen. Coblin biedt overigens (betaalde) support voor zowel Windows als Linux.