Contact opnemen met Coblin
Coblin hulp op afstand

Coblin bNAS Basic (binnenkort verkrijgbaar)

Eenvoudig, betrouwbaar, snel

Een NAS systeem is bedoeld voor het veilig en betrouwbaar opslaan van uw gegevens én voor het snel kunnen benaderen van bestanden. En dat is precies wat de Coblin bNAS Basic biedt. De eenvoudige, gebruiksvriendelijke bediening en de gemakkelijk te vervangen onderdelen dragen bij aan de lage aanschaf- en onderhoudskosten. De bNAS Basic is zeer geschikt voor thuisgebruik en voor kleine organisaties.

Cobin bNAS Basic
coblin nas snelheid

Prestaties op afroep

De Coblin bNAS Basic is in twee varianten beschikbaar: de D en de DS. De D is vooral geschikt voor het werken met documenten. Het weergeven van opgeslagen videomateriaal is geen probleem, wanneer dit niet op meerdere PC's tegelijk gebeurt. De DS is in zijn standaarduitvoering bijna 2x zo krachtig als de D en biedt duidelijk hogere prestaties dan andere NAS systemen in deze klasse. Hiermee is de DS ideaal voor intensief dataverkeer waaraan hoge eisen worden gesteld.

Eenvoudig te configureren

Een belangrijke factor in het ontwerp van de Coblin bNAS Basic is de bijzonder eenvoudige bediening. Het aanmaken van gebruikers, groepen en het toekennen van machtigingen aan bepaalde mappen is met een paar muisklikken uitgevoerd. Uiteraard is de volledige configuratie in de Nederlandse taal uitgevoerd. Opties die niet ter zake doen, zijn weggelaten. Als gebruiker/beheerder van de Coblin bNAS Basic heeft u altijd volledige controle.

coblin nas configuratie
Coblin nas RAID 1

Geen RAID of RAID 1

De bNAS Basic werkt met het BTRFS bestandssysteem, wat problemen kent met RAID 5 en 6. De bekende NAS systemen van QNAP, Netgear en Synology werken met een 'lapmiddel' om toch RAID 5 en 6 te kunnen aanbieden. Dit heeft echter een negatief effect op bescherming tegen bitrot / silent corruption en op de bestandscontrole. Daarom is de bNAS Basic vooralsnog alleen leverbaar met met één of twee harddisks. In het laatste geval beschikt u automatisch over RAID 1, waarbij uw gegevens intact en benaderbaar blijven bij uitval van één harddisk. De bNAS Basic stelt u per mail op de hoogte van een defecte harddisk, zodat u deze tijdig kunt (laten) vervangen.

Bestandscontrole bij openen en sluiten

Dankzij het COW (Copy On Write) systeem controleert de bNAS Basic bij elke schrijfactie of het betreffende bestand veilig kan worden opgeslagen. Wanneer een bepaalde locatie door een defect aan een harddisk niet veilig is, kiest de bNAS automatisch een andere locatie. Bij het openen van een bestand controleert de bNAS Basic dit bestand met checksums. In combinatie met RAID 1 herstelt de bNAS Basic het beschadigde bestand, indien mogelijk, automatisch. In beide gevallen worden bad sectors op een harddisk automatisch geblokkeerd.

Coblin nas copy-on-write
coblin nas bitrot

Bescherming tegen bitrot / silent corruption

Op de Coblin bNAS Basic met RAID 1 is data scrubbing beschikbaar; alle gegevens worden periodiek gecontroleerd op fouten. Bij een gevonden fout gebruikt de bNAS Basic een kopie om het beschadigde bestand te overschrijven. Met data scrubbing biedt de Coblin bNAS Basic een efficiënte bescherming tegen beschadiging van bestanden, ook wel bit rot of silent corruption genoemd. Deze bescherming werkt (nog) niet afdoende met RAID 5 en 6, zie ook hierboven. Zie Wikipedia voor meer informatie.

Foutcontrole op harddisks

Met behulp van periodieke S.M.A.R.T. tests controleert de Coblin bNAS Basic de aanwezige harddisks op fouten. Wanneer een harddisk problemen vertoont, stelt de bNAS Basic u per e-mail op de hoogte. Hierdoor is het in veel gevallen mogelijk om een defecte harddisk te vervangen voordat deze definitief uitvalt. Het interval van deze S.M.A.R.T tests kan eenvoudig worden ingesteld.

coblin nas foutcontrole
snapshots en prullenbak coblin nas

Prullenbak en snapshots

Als één van de weinige NAS systemen beschikt de bNAS Basic over een prullenbak functie, waarmee u eenvoudig verwijderde bestanden kunt terughalen. Bestanden ouder dan 14 dagen worden automatisch gewist. Daarnaast maakt de bNAS zogenaamde ‘snapshots’: exacte kopieën van uw data op het moment van de snapshot. Met snapshots is het mogelijk om alle data te herstellen naar een eerdere toestand, bijvoorbeeld wanneer gegevens zijn gewist en ook uit de prullenbak zijn verwijderd. Ook bieden snapshots bescherming tegen de meeste virussen en ransomware. Standaard is de tijd voor het 'terughalen' van data ingesteld op 30 dagen en het interval voor snapshots ingesteld op 24 uur. Andere intervallen zijn uiteraard ook mogelijk.

Externe back-ups

Een veel gemaakte fout is de gedachte dat met een NAS back-ups overbodig zijn. De Coblin bNAS Basic biedt de mogelijkheid om een externe USB harddisk aan te sluiten en automatische back-ups te configureren. Zo blijft uw data veilig, ook in het onwaarschijnlijke geval dat uw bNAS Basic defect raakt. Back-ups kunnen eenvoudig worden ingesteld en verlopen volledig automatisch. Back-ups zijn direct benaderbaar door de externe harddisk aan te sluiten op een willekeurige laptop of desktop.

nas backup

Netto bruikbare ruimte voor gegevens

Waar de meeste fabrikanten niet mee adverteren, is het feit dat bij een bezetting van meer dan ca. 85% van de bruikbare ruimte voor gegevens de prestaties snel afnemen en NAS systemen te maken kunnen krijgen met instabiliteit. De Coblin bNAS Basic is hiertegen beschermd; u kunt maximaal 85% van de beschikbare opslagruimte benutten. Is meer opslagruimte nodig, dan kunt u de bNAS Basic eenvoudig (laten) voorzien van grotere harddisks. De netto opslagcapaciteit vindt u in de prijslijsten terug. Coblin kiest voor een weergave van de opslagcapaciteit in TiB (Tebibyte) in plaats van TB (Terabyte), omdat ook Microsoft Windows deze eenheid gebruikt. U komt dus niet voor verrassingen te staan bij de keuze van een bepaalde opslagcapaciteit.

Beheerkosten: naar eigen inzicht

Bij kleine netwerken en een basisconfiguratie beperkt het beheer zich tot het regelmatig controleren op updates. Bij meer uitgebreide configuraties is periodieke controle uiteraard gewenst; afhankelijk van uw wensen kunt u dit zelf uitvoeren of overlaten aan Coblin.

Support

Voor nieuwe Coblin bNAS systemen is telefonische support gedurende 90 dagen inbegrepen. Extra support is met optionele jaarabonnementen beschikbaar.

Specificaties

Uitgebreide informatie over de mogelijkheden van de firmware van de Coblin bNAS Basic vindt u in de handleiding

Specificaties bNAS Basic D

 • afmetingen: 135 x 295 x 240 mm (9.6 liter)
 • voeding: max. rendement +85%
 • max. aantal HDD's: 2
 • CPU: Intel Celeron N3150
 • CPU koeling: passief
 • RAM: 2 Gb, uitbreidbaar

Specificaties bNAS Basic DS

 • afmetingen: 135 x 295 x 240 mm (9.6 liter)
 • voeding: max. rendement +85%
 • max. aantal HDD's: 2
 • CPU: vanaf Intel Celeron G3930
 • CPU koeling: standaard
 • RAM: 4 Gb, uitbreidbaar