Contact opnemen met Coblin
Coblin hulp op afstand

Coblin bNAS Pro

Bijzonder veilig, bijzonder snel

Van thuissituatie tot middelgroot bedrijf; de Coblin bNAS Pro staat garant voor een bijzonder veilige en duurzame opslag van uw gegevens. Ook als het gaat om het snel kunnen benaderen van uw data onderscheidt de bNAS Pro zich van zijn concurrenten. Voor het beste NAS systeem hoeft u niet verder te zoeken.

Coblin bnas pro
coblin nas zfs bestandssysteem

Professionele basis

De Coblin bNAS Pro is gebaseerd op de OpenSource FreeNAS software. FreeNAS maakt gebruik van het ZFS bestandssysteem, dat onder meer ook terug te vinden is in de high-end ReadyData NAS systemen van Netgear. FreeNAS is daarmee een zeer stabiele en veilige basis voor professionele NAS systemen.

Geavanceerde bescherming van uw data

Om uw gegevens veilig te houden gebruikt de Coblin bNAS Pro het COW (Copy-On-Write) model: bij het opslaan van uw bestanden worden de opslagmedia gecontroleerd op fouten (bad sectors). Uw bestanden worden nooit opgeslagen op 'slechte' delen van opslagmedia. Tegelijk worden de bad sectors geregistreerd en uitgesloten van opslag. De bNAS Pro controleert bestanden bij het openen op fouten door checksums; beschadigde bestanden worden automatisch vervangen door onbeschadigde kopieën (niet icm. RAID 0). Met het regelmatig uitvoeren van scrubs worden zowel de opslagmedia als bestanden extra gecontroleerd op afwijkingen (niet icm. RAID 0). Met deze maatregelen is beschadiging van bestanden door bit rot, ook wel silent corruption genoemd, praktisch uitgesloten.

coblin nas copy-on-write
NAS smart test

Bescherming tegen uitvallende opslagmedia

Interne S.M.A.R.T. tests en scrub tests controleren de aanwezige harddisks en alle data regelmatig op fouten. Hierdoor kan de bNAS u tijdig op de hoogte stellen van een aankomend probleem met opslagmedia. Kiest u voor RAID 1 (2 disks) of RAID Z1 (3 disks), dan blijft uw data bewaard wanneer één harddisk uitvalt. Bij RAID Z2 kunt u zelfs doorwerken bij uitval van twee harddisks; hierbij hoeft één defecte harddisk bovendien niet direct vervangen te worden. Op aanvraag is RAID Z3 mogelijk, met name interessant voor organisaties met veel lokale data.

Bescherming tegen geheugenfouten

De bescherming van gegevens gaat bij de bNAS Pro zeer ver. Bij goedkopere NAS systemen kunnen bestanden beschadigd raken door fouten in het intern geheugen (RAM). De bNAS Pro is voorzien van ECC RAM, waarmee datacorruptie door fouten in het intern geheugen worden voorkomen. Deze extra beveiligingslaag maakt de bNAS Pro bijzonder geschikt voor situaties waarbij gegevens absoluut niet beschadigd mogen raken.

nas zfs ram coblin
snapshots en prullenbak nas

Prullenbak en snapshots

Als één van de weinige NAS systemen beschikt de bNAS Pro over een prullenbak functie, waarmee u eenvoudig verwijderde bestanden kunt terughalen. Bestanden ouder dan 14 dagen worden automatisch gewist. Daarnaast maakt de bNAS Pro snapshots: exacte kopie├źn van uw data op het moment van de snapshot. Snapshots kunnen per week, dag of zelfs per uur worden ingesteld. De snapshots op de Coblin bNAS Pro zijn bovendien beschermd tegen ransomware, ofwel het onleesbaar maken van bestanden door een computervirus.

Externe back-ups

De bNAS Pro beschikt over de mogelijkheid voor het gepland maken van back-ups op een externe harddisk die simpelweg via de USB-poort wordt aangesloten. Deze back-ups zijn niet gecomprimeerd en dus direct op elke PC uit te lezen. In het onwaarschijnlijke geval dat uw bNAS Pro defect raakt kunt u uw back-up dus direct gebruiken om alsnog bij uw gegevens te komen.

coblin nas backup
coblin nas snelheid

Snelheid

Dankzij de krachtige hardware configuratie is de bNAS zeer snel. Het openen van een DVD film (4.3 Gb) neemt, zelfs bij gebruik van Wifi, niet veel meer dan een seconde in beslag. Documenten (Word, Excel, Powerpoint) staan direct op uw scherm. Het werken met data op de bNAS Pro is dan ook niet langzamer dan het werken met data op uw lokale PC.

Netto bruikbare ruimte voor gegevens

Waar de meeste fabrikanten niet mee adverteren, is het feit dat bij een bezetting van meer dan 80% van de bruikbare ruimte voor gegevens de prestaties snel afnemen. Daarnaast neemt de RAID redundantie veel opslagruimte in beslag. Ook belangrijk: Windows geeft de opslagruimte weer in TiB, waar de ruimte op harddisks doorgaans in TB wordt aangegeven. Coblin geeft voor zijn NAS systemen de werkelijke, netto ruimte voor uw gegevens aan. Zo komt u niet voor verrassingen te staan bij het bepalen van het voor u optimale model bNAS.

Lage onderhoudskosten

Het enige onderhoud dat een Coblin bNAS nodig heeft, is een regelmatige controle op updates en -wanneer een lange levensduur gewenst is- het regelmatig intern stofvrij maken. Omdat de bNAS is opgebouwd uit standaard PC- en servercomponenten, zijn defecte onderdelen eenvoudig en snel te vervangen. Bij uitval van de bNAS kunnen de aanwezige harddisks gemakkelijk worden overgeplaatst in een nieuw systeem.

Support

De uitgebreide Freenas documentatie biedt een schat aan informatie Daarnaast kunt u terecht op het actieve FreeNAS forum. Op de basis installatie levert Coblin gedurende 90 dagen gratis support; na die tijd is support op ticketbasis beschikbaar.

Specificaties

Uitgebreide informatie over de mogelijkheden van de firmware van de bNAS vindt u op de website van FreeNAS.

Specificaties bNAS Pro DT2

 • vorm: minitower
 • afmetingen: 105 x 300 x 400 mm
 • max. aantal HDD's: 2
 • CPU: Vanaf Intel Celeron G3930

Specificaties bNAS Pro DT4

 • vorm: minitower
 • afmetingen: 168 x 335 x 400 mm
 • max. aantal HDD's: 4
 • CPU: Vanaf Intel Celeron G3930

Specificaties bNAS Pro DT6

 • vorm: minitower
 • afmetingen: 200 x 380 x 480 mm
 • max. aantal HDD's: 6
 • CPU: Vanaf Intel Celeron G3930

Specificaties bNAS Pro R6

 • vorm: rackmount
 • afmetingen: 4U
 • max. aantal HDD's: 6
 • CPU: Vanaf Intel Celeron G3930