Contact opnemen met Coblin
Coblin hulp op afstand

Gratis of betaald Wifi aanbieden

Wifi versus uw aansprakelijkheid

Veel bedrijven bieden gratis of betaald Wifi aan voor hun gasten of klanten. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid wanneer een gebruiker uw internetverbinding gebruikt voor illegale handelingen? Coblin legt uit en biedt oplossingen.

Wifi aan gasten aanbieden

Regels voor aanbieden Wifi

bron: Ius Mentis
Biedt u Wifi aan klanten of gasten aan, dan bent u niet aansprakelijk voor hun acties via uw WiFi, mits u dit Wifi beveiligt. Lastiger is dat men eist dat je de ontvangers van een wachtwoord kunt identificeren. In de praktijk betekent dit: persoonsgebonden wachtwoorden, gekoppeld aan de identiteit van de gebruiker. Een andere, belangrijke regel is dat informatie via het internet op geen enkele manier geselecteerd of gewijzigd mag worden wanneer u geen verantwoordelijkheid wilt dragen voor datgene dat uw klanten/gasten op internet doen. Antivirus, antispam of welke andere filters dan ook zijn dus niet toegestaan. Ook het bijhouden van gegevens betreffende het gebruik van het WiFi is niet toegestaan.

Wat zijn de risico's bij het niet opvolgen van deze regels?

In bovengenoemde bron werd een winkelier in Duitsland aangeklaagd vanwege illegaal downloaden door een klant. Hoewel het traceren van illegale downloaders niet gemakkelijk is, wilt u als bedrijf waarschijnlijk niet graag het risico lopen op schadeclaims door rechthebbenden. Dat kan niet alleen veel geld kosten, maar is ook niet goed voor de reputatie van uw organisatie. Het beveiligen van uw draadloze netwerk volgens de regels zou dus een serieuze overweging moeten zijn.

Mogelijke oplossingen

U wilt uw klanten natuurlijk zo min mogelijk opzadelen met zaken als een identificatieplicht. Met de bSafe firewall kunt u een soort tweetraps internet realiseren:

Beperkt internet zonder identificatieplicht

Wanneer u de toegang tot het internet filtert, bent u verantwoordelijk voor de gevolgen. Maar wanneer op een vrij toegankelijk Wifi alleen bepaalde websites te bezoeken zijn, is het risico op misbruik natuurlijk nihil. Die vrije websites zijn beperkt tot diegene die eindgebruikers het meest benutten: whatsapp, facebook, linkedin, online mailsites (gmail, live). Omdat andere websites eenvoudigweg niet te bezoeken zijn, is het risico op misbruik praktisch uitgesloten. In de startpagina (captive portal) waar gebruikers na het inloggen op terecht komen, staat dat de gebruiker door middel van identificatie een toegangscode krijgt voor onbeperkt internet. In feite filtert u dan geen informatie, omdat volledige internettoegang geboden wordt. Niet helemaal volgens de regels, maar een goede oplossing om uw klanten toch vrij Wifi te bieden.

Volledig internet met identificatieplicht

Wil een klant volledige toegang tot internet, zal hij/zij zich moeten registreren. U geeft een persoonlijk wachtwoord uit en koppelt dit aan bijvoorbeeld het BSN, een bankrekeningnummer of andere persoonsgegevens. Zo'n wachtwoord is dan een vooraf bepaalde tijd geldig. Na het inloggen komt ook hier de gebruiker op een startpagina (captive portal), waarbij verantwoordelijkheden worden geregeld.

Bijkomende voordelen van het gebruik van de Coblin bSafe

Bovenstaande configuratie is gemakkelijk te realiseren met behulp van de Coblin bSafe. Uiteraard is uw interne netwerk desgewenst wèl beveiligd tegen verschillende vormen van cybercrime, omdat uw interne netwerk volledig is losgekoppeld van de gastnetwerken. Ook de andere zaken zoals genoemd in de beschrijving van de Coblin bSafe gelden onverkort in combinatie met deze configuratie. U investeert dus in meer dan alleen een goed en legaal Wifi voor uw klanten.

Wat is het kostenplaatje?

Dit is erg afhankelijk van de exacte wensen, de omgeving, het aantal gebruikers, de aanwezige randapparatuur (Access Points, switches), de configuratie hiervan en de manier waarop de apparatuur moet worden geplaatst. Neem contact met ons op voor een gerichte offerte.