Contact opnemen met Coblin
Coblin hulp op afstand

Review Linux Mint 18: weer een stap vooruit

Compatibiliteit

Linux Mint 18 Coblin levert de bSmart minidesktops met Microsoft Windows 10 of met Linux Mint, waarbij de prijs voor een systeem met Linux Mint aanzienlijk lager ligt dan bij een Windows 10 gebaseerd systeem. Het nieuwe Linux Mint, met codenaam Sarah, belooft dezelfde compatibiliteit als zijn voorganger. Dat betekent dat niet alleen nieuwe, maar ook oudere desktops en laptops goed uit de voeten kunnen met dit besturingssysteem. Is uw PC al wat ouder en wilt u uw systeem voorzien van een actueel besturingssysteem? Ook dan is het zeker interessant om kennis te maken met Linux Mint.

Uiterlijk

Een belangrijke wijziging is het nieuwe, optionele Mint Y thema met beter leesbare lettertypen en meer herkenbare iconen voor apps. Coblin past dit thema standaard toe op Linux gebaseerde Coblin bSmart desktops. Wie liever gebruik wil maken van de 'oude' stijl hoeft niets te doen. Andere prettige zaken zijn gebleven, zoals de mogelijkheid om iconen op de taakbalk en lettertypen voor het bureaublad, menu's etc. exact op uw wensen af te stemmen. Het start menu laat recent geopende bestanden direct zien.

Automatische updates

Qua automatische updates kan de gebruiker voortaan kiezen tussen drie varianten: Maak mijn computer niet kapot betekent dat alleen uitgebreid geteste updates worden doorgevoerd op de PC. Optimale stabiliteit en veiligheid doet hetzelfde, maar laat ook de nieuwste, updates zien, zonder deze te installeren. De derde keuze, Altijd alles updaten is geschikt voor geavanceerde gebruikers die altijd de nieuwste updates willen gebruiken. Met deze mogelijkheden kiest u als gebruiker zelf uw risicoprofiel. Een groot voordeel ten opzichte van Windows 10, waarbij altijd alle updates direct worden doorgevoerd.

Toepassingen

Met X-apps synchroniseert Linux Mint apps tussen verschillende varianten. Deze wijziging vergroot het gebruiksgemak op de lange termijn. Het softwarebeheer biedt meer mogelijheden: Bekende apps, zoals Steam, Spotify, Dropbox en Skype zijn direct via softwarebeheer te installeren met slechts enkele muisklikken.

Cinnamon of MATE?

Ook bij Linux Mint 18 is er weer de keuze tussen Cinnamon of MATE. Linux Mint adviseert MATE: deze variant biedt meer ruimte voor favoriete toepassingen in het start menu en heeft de mogelijkheid om recente documenten direct in het startmenu te tonen. De 'verkenner' van Cinnamon is nog niet af; locaties aan de linkerzijde worden nog niet goed weergegeven. Tenslotte biedt MATE meer mogelijkheden om virtuele werkbladen in de taakbalk weer te geven.

Moet ik upgraden vanaf versie 17?

Nee. De aanpassingen zijn voornamelijk cosmetisch. Bovendien biedt Linux Mint 17 support tot 2019. Overweegt u een nieuwe installatie, een PC upgrade of een nieuwe PC, dan is Linux Mint 18 de betere keuze, alleen al vanwege de support tot 2021.